Hellingproef auto: uitgelegd in simpele stappen

Sta je op een helling en wil je wegrijden zonder achteruit te rollen? Dan is de hellingproef de techniek die je nodig hebt. Tijdens je rijlessen leer je deze stap voor stap, maar in deze blog leggen we het alvast duidelijk en eenvoudig voor je uit. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en hoe je zelfverzekerd blijft op elke helling.

2 soorten hellingproef

Bij Rijschool EduCar leer je de hellingproef op twee verschillende manieren: met de handrem en met de voetrem. Beide technieken hebben hun eigen voordelen en zijn handig in verschillende situaties op de weg. Daarom besteden we tijdens de rijlessen aandacht aan allebei, zodat je altijd voorbereid bent. Daarnaast leggen we ook uit hoe je een hellingproef doet in een automaat. Zo weet je precies wat je moet doen, ongeacht in welk type auto je rijdt.

Handrem

Deze techniek biedt extra controle, vooral bij steilere hellingen, en zorgt ervoor dat je niet achteruit rolt tijdens het wegrijden. Zo werkt de hellingproef met handrem in 6 eenvoudige stappen:

Stap 1: De eerste versnelling

Begin door de koppeling helemaal in te trappen en zet de versnellingspook in de eerste versnelling. Dit zorgt ervoor dat de auto zich voorbereidt op het wegrijden zodra de koppeling opkomt.

Stap 2: Koppeling opkomen

Laat de koppeling langzaam opkomen totdat je het aangrijpingspunt voelt. Dit is het moment waarop je merkt dat de auto zich een beetje wil voortbewegen. Je kunt dit voelen doordat de auto licht begint te trillen of zich “klaarmaakt” om vooruit te gaan.

Stap 3: Controleer de veiligheid

Voordat je verder gaat, is het belangrijk om goed om je heen te kijken. Controleer of er andere weggebruikers in de buurt zijn en of het veilig is om te vertrekken. Als alles in orde is, kun je doorgaan.

Stap 4: Handrem loslaten

Houd de koppeling nog op het aangrijpingspunt terwijl je de handrem langzaam loslaat. De auto blijft op zijn plek door de kracht van de koppeling, zodat je niet achteruit rolt.

Stap 5: Rem loslaten

Als je voet nog op de rem staat, haal die dan nu voorzichtig van de rem. De handrem zorgt ervoor dat de auto niet wegglijdt, zodat je nu verder kunt.

Stap 6: Gas geven en weg rijden

Verplaats je rechtervoet van de rem naar het gaspedaal en geef rustig gas. Terwijl je de koppeling verder laat opkomen, rijd je nu zonder achteruit te rollen de helling op.

Voetrem

Deze methode gebruik je vooral in situaties met druk verkeer, zoals bij een stoplicht of op een licht hellende weg. Het is een handige manier om de auto gecontroleerd en zonder terugrollen te laten wegrijden. Zo voer je de hellingproef met de voetrem uit, ideaal bij druk verkeer of lichte hellingen:

Stap 1: Rempedaal en versnelling

Zorg dat je rechtervoet stevig op de rem blijft staan. Trap tegelijkertijd de koppeling helemaal in met je linkervoet. Zet de versnellingspook in de eerste versnelling en blijf goed gefocust op je omgeving.

Stap 2: Koppeling opkomen

Laat de koppeling langzaam opkomen totdat je voelt dat de auto een beetje begint te trillen of wil gaan rijden. Dit is het aangrijpingspunt. Je merkt dat de auto zich als het ware “klaarzet” om vooruit te gaan.

Twijfel je nog wanneer je precies gas moet geven of hoe je het aangrijpingspunt herkent? Dan is het handig om eerst goed te snappen hoe gas, rem en koppeling samenwerken in de auto.

Stap 3: Controleer de veiligheid

Voordat je de rem loslaat, kijk goed om je heen. Check je spiegels, kijk over je schouder en zorg dat het verkeer veilig is. Pas als je zeker weet dat je kunt wegrijden, ga je door naar de volgende stap.

Stap 4: Rem loslaten

Verplaats je rechtervoet van de rem naar het gaspedaal. Geef rustig gas terwijl je de koppeling verder laat opkomen. Als je het goed doet, rijdt de auto soepel weg zonder dat je achteruit rolt.

Stap 5: Gas geven en wegrijden

Geef rustig wat meer gas terwijl je de koppeling volledig laat opkomen. Doe dit gecontroleerd, zodat de motor niet afslaat. Houd je stuur recht en blijf alert op wat er om je heen gebeurt tijdens het wegrijden.

Hellingproef automaat

Rij je in een automaat? Dan is de hellingproef nog makkelijker. Volg deze 4 stappen:

  • Zet je voet op de rem.
  • Zet de pook in “D”.
  • Laat de rem los en de auto blijft vaak vanzelf stilstaan.
  • Geef rustig gas om weg te rijden.

De meeste moderne auto’s met automaat rollen gelukkig niet achteruit door de ‘hill hold’-functie. Vind je dit soort situaties nog spannend of weet je niet goed wat je kunt verwachten bij je eerste rijles? Bekijk dan onze tips voor je allereerste rijles.

Achteruitrijden als je op een helling staat

Soms moet je op een helling ook achteruit, bijvoorbeeld bij een krappe inrit of hellende parkeerplaats. Ook achteruit rijden op een helling vraagt om controle en dit is hoe je dat veilig aanpakt: rustig koppeling op laten komen, goed kijken en beheerst gas geven. We leren je bij Rijschool EduCar precies hoe je dit veilig en soepel doet. 

Het maakt niet uit of je net begint met helling rijden of al wat ervaring hebt, de hellingproef met handrem helpt je om dit veilig te doen. De hellingproef lijkt misschien spannend, maar met de juiste uitleg én goede begeleiding lukt het iedereen. Bij Rijschool EduCar krijg je alle tijd om te oefenen, in jouw tempo, met persoonlijke begeleiding en heldere uitleg. 

Op onze website vind je alle info die je nodig hebt om een goed beeld van ons te krijgen. Ben je al begonnen met rijlessen of sta je op het punt te starten? Neem contact op, plan een gratis proefles of bekijk welk lespakket bij jouw tempo en wensen past.

Gratis proefles boeken | Bekijk onze rijlespakketten | Kom in contact