Strepen op de weg: wat zijn ze en wat betekenen ze?

Strepen op de weg zijn in elke situatie belangrijk, of je net begint met rijlessen of al wat kilometers op de teller hebt. Ze geven aan wat je wel of niet mag, helpen je bij de juiste rijstrook én zorgen voor overzicht en veiligheid. Maar weet jij eigenlijk precies wat al die lange en korte strepen op de weg betekenen? In deze blog leggen we het duidelijk voor je uit.

Borden staan boven strepen

Eén belangrijke regel: verkeersborden gaan altijd boven wegmarkeringen. Dus zie je een streep die iets lijkt te zeggen, maar hangt er een bord met andere instructies? Dan volg je het bord. Altijd. Markeringen kunnen vervaagd, oud of onduidelijk zijn, terwijl borden altijd de actuele situatie aangeven. Twijfel je? Kijk dan omhoog, niet naar beneden.

Waarom zijn er strepen op de weg?

Strepen op de weg zorgen voor structuur en duidelijkheid in het verkeer. Ze helpen bestuurders om op de juiste plek te rijden, risico’s in te schatten en veilig te reageren op verschillende situaties. Strepen op de weg:

  • Verdelen rijstroken
  • Geven inhaalverboden aan
  • Waarschuwen voor situaties zoals wegversmalling
  • Helpen bij parkeren en stoppen
  • Duiden de grens aan van de rijbaan

Zonder strepen zou het verkeer een chaos worden. Ze zijn dus letterlijk de lijnen die alles in goede banen leiden.

Algemene regels bij strepen op de weg

Wegmarkeringen zijn er niet voor niets: ze geven aan wat wel en niet mag op de weg. Door goed te letten op de soort streep op de weg, weet je wanneer je mag inhalen, van rijstrook mag wisselen of juist moet blijven waar je rijdt.

Onderbroken streep

Zie je een onderbroken streep? Dan mag je inhalen of van rijstrook wisselen, mits het veilig is en je geen andere weggebruikers hindert. Deze streep zie je vaak op snelwegen tussen rijbanen, maar ook op gewone wegen waar inhalen toegestaan is. Het blijft altijd jouw verantwoordelijkheid om goed te kijken of de situatie veilig genoeg is om van baan te wisselen.

Doorgetrokken streep

Een doorgetrokken streep betekent dat je niet mag overschrijden. Je mag hier niet inhalen, van rijstrook wisselen of de lijn passeren, tenzij er sprake is van een noodgeval waarbij je geen andere optie hebt. Deze streep wordt vaak gebruikt op plekken waar inhalen gevaarlijk is, zoals bij bochten, heuvels of drukke kruispunten. Negeer je de regel toch? Dan riskeer je niet alleen een boete, maar ook gevaarlijke situaties.

Dubbele streep (onderbroken of doorgetrokken)

Soms zie je niet één, maar twee strepen in het midden van de weg. Deze dubbele markeringen geven extra duidelijkheid over wat wel en niet mag tussen twee rijrichtingen. Het verschil zit ‘m in de combinatie van de strepen.

  • Dubbel doorgetrokken streep: Dit geeft een strikte scheiding aan tussen beide rijrichtingen. Je mag deze lijnen absoluut niet overschrijden, ook niet om even snel in te halen.
  • Doorgetrokken naast onderbroken streep: In dit geval geldt de regel voor de kant waar je rijdt. Rijd je aan de kant van de onderbroken lijn? Dan mag je inhalen of oversteken, als het veilig is. Zit jij aan de kant van de doorgetrokken streep? Dan blijf je netjes in je rijstrook.

Strepen bij het parkeren

Niet alleen in het midden van de weg, maar ook langs de stoep kom je strepen tegen. Vooral gele markeringen zijn belangrijk als het gaat om parkeren en stilstaan. Als je bijvoorbeeld een gele lijn parkeren ziet, moet je goed opletten wat die precies betekent. Het verschil tussen even stoppen of helemaal niet mogen staan is cruciaal.

  • Onderbroken gele streep: Je mag hier niet parkeren, maar wel kort stoppen om bijvoorbeeld iemand te laten uitstappen of om iets te laden of lossen. Deze markering zie je vaak bij laadzones, bushaltes of plekken waar ruimte kort gebruikt mag worden, maar niet langdurig bezet mag zijn.
  • Doorgetrokken gele streep: Hier mag je niet stilstaan, ook niet even snel. Zelfs passagiers laten uitstappen is hier niet toegestaan. Deze streep staat meestal op plekken waar stilstaande voertuigen het verkeer zouden hinderen of gevaar opleveren.

Let dus altijd goed op bij het parkeren in drukke gebieden of bij stations en winkelstraten. Een verkeerde inschatting levert je al snel een boete op.

Nieuwe strepen op de weg

Je ziet ze steeds vaker: opvallende middenstrepen of gekleurde markeringen die extra informatie geven over de maximumsnelheid of veiligheid op bepaalde weggedeelten. Deze strepen zijn bedoeld om jou als bestuurder extra alert te maken, vooral op wegen waar het risico op fouten groter is.

Dubbele groene middenstreep

Een groene streep op de weg tussen twee witte lijnen betekent: hier geldt 100 km/u, tenzij anders aangegeven. Het is geen snelweg, dus let extra goed op kruisingen en zijwegen.

Dubbele middenstreep (zonder groen)

Geeft extra aandacht aan het midden van de weg. Meestal op 80 km/u-wegen. Inhalen mag alleen als de markering het toelaat én het veilig is.

Strepen langs de zijkant (geen middenstreep)

Zie je een witte streep aan de rechterkant van je rijstrook? Dan is dat een kantmarkering. Die geeft de grens van de rijbaan aan, handig bij slecht zicht of in het donker.

Lees ook onze blog over koppeling, rem en gas; zo krijg je sneller grip op je voertuig.

Gele strepen bij wegwerkzaamheden

Tijdelijke gele lijnen bij wegwerkzaamheden gaan altijd vóór op de normale witte lijnen. Zie je dus een afwijkend patroon tijdens werkzaamheden? Volg dan de gele markering, die is leidend.

Van de groene streep op de weg tot de dubbel doorgetrokken streep: elke markering heeft een eigen betekenis. Hoe beter jij ze begrijpt, hoe zelfverzekerder je rijdt. Theorie gehaald of binnenkort examen? Dan is het goed om te weten hoelang je theorie geldig blijft.

Bij Rijschool EduCar leer je deze regels niet alleen uit je hoofd, maar pas je ze ook toe in de praktijk. Mét persoonlijke uitleg, voorbeelden en oefening.

Sta je op het punt om te beginnen met rijlessen, of ben je al goed op weg naar je rijbewijs? Bij Rijschool EduCar helpen we je met persoonlijke begeleiding, heldere uitleg en het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om veilig te rijden. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Plan een gratis proefles, bekijk onze lespakketten of neem gerust contact met ons op.

Gratis proefles boeken | Bekijk onze rijlespakketten | Kom in contact