Verschil tussen een autoweg en een autosnelweg
Weet jij het verschil tussen een autoweg en een autosnelweg? Veel leerlingen halen deze twee nog weleens door elkaar. Logisch, want ze lijken op elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen. In deze blog leggen we het helder voor je uit. Na het lezen weet je precies wat je mag verwachten als je straks zelfstandig de weg op gaat.
Autoweg, wat is het?
Een autoweg lijkt op een snelweg, maar er zijn belangrijke verschillen. We leggen je precies uit wat je wel en niet mag verwachten op een autoweg.
Autoweg kenmerken
Een autoweg is een openbare weg bedoeld voor snel verkeer, maar het is geen autosnelweg. Je herkent een autoweg aan verschillende factoren:
- Een dubbele asmarkering. Dit houdt in dat er 2 strepen op het midden van het wegdek zitten. De ruimte tussen de lijnen is vaak groen gevuld.
- De zijkanten van de weg zijn voorzien van een doorgetrokken streep.
- Je kunt kruispunten, tegenliggers en rotondes tegenkomen.
- Er is vaak geen vluchtstrook en er zijn korte invoegstroken.
Ontdek alles over strepen op de weg en wat ze betekenen!
Verkeersborden van een autoweg
Bij het oprijden van een autoweg zie je een blauw bord met een wit autootje erop. Bij het verlaten staat hetzelfde bord doorgehaald met een rode streep.
Minimumsnelheid autoweg
Er is een vaste minimumsnelheid van 50 km/u, voertuigen die minder dan 50 km/u kunnen rijden zijn hier niet toegestaan. Denk aan tractoren, bromfietsen of brommobielen.
Maximumsnelheid autoweg
Op de meeste autowegen mag je maximaal 100 km/u rijden. In sommige gevallen geldt een lagere snelheid, bijvoorbeeld bij kruisingen of bebouwde kom. Hier zie je vaak dat je 70 km/u of 80 km/u mag rijden.
Wat mag op een autoweg?
Er zijn simpele regels bij een autoweg die te maken hebben met de strepen die je ziet. Is er een doorgetrokken streep? Dan mag je niet inhalen. Is er een onderbroken streep? Dan mag je wel inhalen.
Wat mag niet op een autoweg?
Op een autoweg zijn er ook dingen die niet mogen. Zo mag je niet keren, achteruit rijden, stilstaan of erop lopen. Dit kan namelijk zorgen voor gevaarlijke en onverwachte situaties.
Autosnelweg, wat is het?
De autosnelweg is de snelste en veiligste weg voor lange afstanden. Maar ook hier gelden duidelijke regels die je goed moet kennen.
Autosnelweg kenmerken
De autosnelweg, ook wel snelweg genoemd, is bedoeld voor hoge snelheden en lange afstanden. Ook hierbij zijn er een aantal kenmerken waaraan je een autosnelweg kunt herkennen.
- Minimaal 2 rijstroken.
- Er is een middenberm waardoor je gescheiden bent van tegenliggers.
- Er zijn ononderbroken en onderbroken markeringen.
- De zijkanten hebben een doorgetrokken streep.
- Je komt geen kruispunten of rotondes tegen.
- Aan de zijkant van de weg kom je hectometerpaaltjes tegen die aangeven op welke autosnelweg je rijdt en wat de maximumsnelheid is.
Verkeersborden van een autosnelweg
Een blauw bord met een witte snelweg erop: dat is het officiële bord voor een autosnelweg.
Minimumsnelheid autosnelweg
Ook hier geldt: voertuigen die niet minimaal 60 km/u kunnen rijden, zijn verboden.
Maximumsnelheid autosnelweg
Tussen 06:00 en 19:00 uur is de algemene maximumsnelheid 100 km/u. Buiten die tijden mag je op sommige wegen 120 of zelfs 130 km/u rijden. Dit wordt altijd aangegeven met een verkeersbord. Let dus goed op, want je wilt geen boete!
Wat mag op een autosnelweg?
Net zoals bij een autoweg moet je je aan de regels houden. Wat moet je dus doen?
- Zoveel mogelijk rechts rijden.
- Je haalt via de linkerrijstrook in en als je de auto hebt ingehaald ga je weer terug naar rechts.
- Je zorgt voor voldoende afstand om gevaarlijke situaties te voorkomen.
- Wanneer je gaat invoegen, uitvoegen of een zijdelingse verplaatsing gebruik je je knipperlicht.
Wat mag niet op een autosnelweg?
Ook bij een autosnelweg zijn er dingen die niet mogen.
- Keren, stilstaan, achteruit rijden of erop lopen
- Op de vluchtstrook, berm of vluchthaven rijden, lopen of stoppen. Dit mag alleen bij nood.
- Voertuigen die langer dan 7 meter zijn moeten rechts blijven. Denk aan vrachtwagens of langere auto’s met een aanhanger en uitstekende lading.
Rijstroken op een autosnelweg
Op een autosnelweg rijd je eigenlijk altijd zo veel mogelijk rechts en als je wilt inhalen ga je naar links. Daarnaast zijn er ook andere rijstroken die je mogelijk kan tegenkomen.
- Splitsing autosnelweg: dit is niet een afslag maar een splitsing. Hierbij wordt er van 1 autosnelweg, 2 snelwegen gemaakt. Beide gaan een andere kant op en hebben een andere bestemming.
- Spitsstrook: dit is een extra rijstrook die wordt ingezet bij drukte (spits). Vaak is dit helemaal aan de rechterkant. Je kunt door borden en signaleringen zien of je deze rijstrook mag gebruiken.
- Uitrijstrook: deze rijstrook gebruik je om je auto geleidelijk af te laten remmen zodat je op een veilige manier kunt afslaan.
- Invoegstrook: deze rijstrook gebruik je juist om op snelheid te komen zodat je op een veilige manier de snelweg kunt opgaan zonder dat je andere weggebruikers hindert.
Verschil tussen een autoweg en autosnelweg
Kort samengevat: op een autosnelweg mag je sneller rijden, heb je op- en afritten, en zijn vluchtstroken aanwezig. Een autoweg is net wat minder strikt, maar nog steeds niet geschikt voor langzaam verkeer.
Wil je deze verschillen leren herkennen in de praktijk? Tijdens je rijopleiding bij Rijschool EduCar leer je precies hoe je je moet gedragen op zowel autowegen als autosnelwegen. Zo voel je je straks zeker en veilig op alle wegen. En, tijdens die lessen oefenen we ook belangrijke onderdelen zoals de hellingproef in de auto en efficiënt terugschakelen.
Bij Rijschool EduCar krijg je persoonlijke begeleiding, slimme ezelsbruggetjes en praktische uitleg. Ontdek onze andere blogs, bijvoorbeeld over rotondes en voorrang bij kruispunten.
Gratis proefles boeken | Bekijk onze rijlespakketten | Kom in contact